Måndag 28 september

Idag är det en månad sedan en trogen vän lämnade oss...

 


 Saknad kompis

Både jag och framför allt Evelina har fotat många kort på Nelly genom åren. Kommer att göra ett minnesalbum av henne när jag får lite bättre ork


Jag och Nelly -03


Korgen tillhörde en gång våran Bischon Frisé Frasse
men Nelly trivdes att sova i den...


Bus med Evelina på klubben...






Lycklig hund


Älskade att spåra...man var tvungen att vara alert bakom spårlinan
för här gick det undan


På spåret.


Ett o annat varv runt agilitybanan hann vi med...


Älskade vatten...


och snö...



Fostra snorvalpar....



och vara en trygghet....





Nelly o Jonte är 5 år... Vara ett sällskap...


och haka på barnens lekar när dom var små...




Hålla reda på deras leksaker...


Och få mycket kärlek tillbaka....


Följa deras fotsteg...


Och vara en riktig kompis som alltid fanns där...



Du finns alltid kvar i våra hjärtan 

 


Helgens summering

I lördags var det KM i agility ute på klubben. Jag var Fröken Ur  (tidtagare) Det var många tävlingsekipage i år, jättekul  Evve körde både med Puma och Nova trots att hon var väldigt förkyld...Med Puma blev det disk, agility är ju ännu så nytt för Puma-bus och hon vill helst att lill-matte ska springa nära henne hela tiden...men både däcket och långhoppet tog hon den här gången, duktig tjej!
Nova hade som vanligt raketfart på banan, snabbaste tiden i tävlingen, dock med 10 fel. Slutplacering en andra plats bland Hundungdom, toppenbra

Avslutning korvgrillning  och prisutdelning. Det var trevligt  Efter tävlingen tränade jag och Angelica lydnad. Vi ropade upp var sitt lydnadsprogram till varandra. Puma skulle naturligtvis pussas i ansiktet  vid tandvisningen och kröp/var orolig på platsliggningen så det är väl det jag tänkt fokusera mest på kommande träningspass.

Passade också på att träna framförgående och det gick kanonbra! Bra med ett litet uppehåll i träningen så polletten får trilla ner

Efter agilitytävling och lydnadsträning var Puma full av energi när vi kom hem. Hon härjade på ett bra tag med sina leksaker....önskade att jag även lagt ett krångligt spår åt henne idag så man slapp en helvild puma i lägenheten...  Men med Puma i sin vardag behöver man ju aldrig ha tråkigt Man kan inte låta bli att skratta åt henne... Nåväl efter kvällsmat taggade hon ner och somnade direkt.

 


 Puma 9 veckor...redan då var det fullt ös-medvetslös

söndag var jag och Maria A och tog ett träningspass. Nu skötte sig Puma fint vid tandvisningen  inget trams.Annars gick lydnadsprogrammet bra, lite finslipning här och där men jag är jättenöjd över dagsformen

Lite uppletande hann vi också med. Har inte kört det på länge med Puma och sist gick det inte så bra, hon verkade lite frånvarande... men idag gick det betydligt bättre, duktig tjej !!

Nej nu är det dags att ta tag i den där disken som inte vill försvinna av sig själv.... 


På återseende 


Tv-stjärnan

Igår samlades vi på klubben och tittade på tv-inslaget om Nova och Evelina. Egentligen borde Evve ha legat nerbäddad i sängen eftersom hon var så förkyld  men det kändes roligt att titta på programmet med annat hundfolk som känner Nova väl. Jag är nöjd över hur dom skildrat vårat problem med Nova här ute på parkeringen med grannarna. Och Nova "skötte sig" perfekt denna dag, hon var en riktig bitch och tack vare det kunde Barbro hjälpa Evelina med tips och ideér hur vi ska kunna minimera problemet.


 Tv-stjärnan Nova

Jag kan tänka mig att många agility-människor i norra landet tappade hakan  när dom såg att Evve och Nova var med i Hundskolan. Nova som är så duktig när vi är ute och tävlar och är helt obrydd i alla människor, hundar och tält ute på tävlingsplatsen. Nej det är bara agilitybanan som gäller, bryr sig inte om domaren som kan röra sig ganska nära ute på banan.

Och Evelina var så bra   Hon var så duktig och modig som vågade ställa upp i tv, allt för att hjälpa sin hund... Många grannar har varit mycket positivt inställd att vi verkligen försöker. Dom tycker att Nova har blivit lugnare, fortfarande får jag ibland slänga kopplet i marken ute på parkeringen men då slutar hon skälla och rycka i sitt eget kopplet. Med Evve går det bättre...Hon är ju matte till Nova och matte kan vara ganska bestämd...

En av våra grannar (som gnäller på allt och alla) är ju dock missnöjd att Barbro var här och hjälpte oss. Nej han vet ju såå mycket om hundar(har ingen hund själv) I flera år har jag fått höra hans hackande om Nova och tålmodigt har jag lyssnat, försökt förklara och ta hänsyn.
Men i somras när Barbro hade varit här hoppade han på mig igen. Den här gången var det inte bara fel på Nova utan också på rasen Border collie... Och jag fick nog.... Jag behöver inte gå in på detalj vad jag sa för dom orden blir nog kraftigt censurerade... men grannen har lämnat mig ifred efter det... Att man måste bli så förbannad för att folk ska sluta lägga sig i ens liv...

Idag har vi varit på hundmassage med Nova. Ros-Marie (hundmassören) kände bara igenom Nova idag för att hon skulle vänja sig vid att någon annan tog i henne. Nova slappnade av ganska fort och Ros-Marie fick t om massera tassarna  något som jag aldrig trodde skulle gå eftersom Nova är väldigt rädd om sina tassar. Nästa vecka ska Ros-Marie massera igenom Nova ordentligt. Bra för Nova och samtidigt en bra social träning  för henne. 

Nu ska jag sjunka ner i tv-soffan ett tag,ha en trevlig kväll


Nova på TV

Idag onsdag 23 sept meddelade Go´kväll att dom ska sända Barbro Börjessons program Hundskolan med Evve och Nova  Ni som inte har tillfälle att kika på programmet ikväll kan ju gå in på SVT1 hemsida och kika det på datorn istället.

 GO´KVÄLL SVT1 KL 18.15-19.00 23 SEPTEMBER 





 


Lite av varje

I veckan har det inte blivit så mycket hundträning...Puma har fått vila hjärncellerna lite och jag har socialiserat mig med mina "icke-hundägar-kompisar"
Annars har det mest låtit så här den senaste tiden;

Mobil-samtal:

-Hej, är du ute med hundarna?
-Jo jag är och lägger spår till Puma och Nova.
-Kom och drick kaffe sen.
-Jo jag kommer....men först om två timmar....

-Hej, var är du?
-Jag tränar lydnad, jag ringer sen!

-Hej, är du och spårar med Puma?
-Nej, jag är på klubben och tränar bevakning.
-Bevakning? Var det det du gjorde igår?
-Nej, det var sök-träning!
-Que??  

-Hej, är du i skogen med hundarna?
-Jo, håller på att valla en ruta, vi ska köra uppletande sen.
-Ok, är det då hunden ska leta upp människor?
-Nej föremål, ja du vet plånböcker, mjukisdjur, vantar o så där....

Ibland undrar jag hur dom står ut med mig.....

Har för övrigt i veckan höststädat. Bytt gardiner och putsat lite fönster
Tagit fram värmeljus....det är så mysigt....

Idag klev jag upp redan efter 07.00...skulle ut på klubben och kolla på lydnadstävlingen. Men det var så tråkigt väder, kallt och regnigt   Så jag och Evve bestämde att vi väntar och åker ut vid 12-snåret istället när appell-lydnaden sätter igång. Efter det var det meningen att vi skulle åka upp till Dundret med Siv och Pärra. Evve skulle fota  snygg-Pärra men naturligtvis började det och regna igen så vi fick planera det till någon annan dag.

Jag och Evve tog snabbt en rastning med hundarna i skogen när vi var på väg hemåt. Det var ett kort uppehåll i regnandet så Evve sprang fort till bilen och hämtade kameran. Hon lyckades fota några fina kort på Puma och Nova i höstfärgerna.



Puman och Novan

 
 
Finaste töserna

Nu dags för ännu en kopp kaffe, Ola och Sussi har varit här tidigare ikväll  och Ballerinakexen
som ligger kvar på kakfatet ser frestande ut...nåväl det är ju lördag... 

 

 

 

 

 


Till alla bloggläsare

Idag blev jag uppringd av Agneta Stefansson från  Go´kväll SVT1 som tyvärr var tvungen att meddela att dom hade tekniska problem med bandet som var inspelat med Evelina och Nova och kunde därför inte sända det ikväll. Tydligen var det ljudet som krånglade och dom skulle inte hinna fixa till det till sändningen.
 
Det blev ett himla sms:ande till alla släkt och vänner och till er bloggläsare så får jag skriva om det här
Nåväl tekniska prylar kan ju krångla till det ibland men ny sändningstid och dag kommer jag ju naturligtvis att meddela när det blir dags! Håll till godo....



Härliga bilder

Hanna Lovén hade fotat två härliga kort på Evelina och Puma när dom debuterade i Luleå. Måste bara visa dom här i bloggen! Om ni vill se filmerna från agilityloppen på Puma och Nova så gå in och kika på Evelinas blogg!




 Härliga Puma ger allt vad hon har
på banan



Puma valde att springa på Evves högra sida
istället för att hoppa över hindret!
Men lika kul hade dom ändå!


Idag var jag en sväng till Nautanen och tog en skogspromenad med hundarna. Det är så härlig fin skog där med många gamla träd och rötter! Ett av mina favoritställen
 
Passade på att fota "trollgubben" som Malin visade mig en gång när vi var där med hundarna och spårade...

 
 Trollgubben.

 

 

 
Nova tar en paus i lingonriset.


En riktigt gul svamp lyste upp i skogen.


Två fina tjejer lyser också upp i svampskogen

Saknaden av Nelly-pigan har idag gjort sig påmind. Men våran fina skogspromenad idag gjorde att jag kände ett inre lugn.


Saknad kompis

Har även varit och tränat lite lydnad med Puma idag. Eftersom jag har planer på att prova tävla i lydnadsklass 1 till hösten måste jag finslipa på vissa saker. Bland annat hade det ju varit trevligt om Puma kunde sitta luugnt och fiiint vid tandvisningen   Som det är nu vill hon gärna hoppa upp i ansiktet och dela ut några pussar...det hade ju varit trevligt om domaren slapp torka ansiktet efteråt med en servett...

 Monika ställde upp som försökskanin idag och efter några gånger gick det riktigt bra. Jag måste lägga in lite rutiner så Puma förstår att nu är det tandvisning som gäller och inte "budföring-rolig buse-fullt ös"



GLÖM INTE TITTA PÅ GO´KVÄLL ONSDAG 16/9 KL 18.15 PÅ SVT1
NÄR BARBRO BÖRJESSON HJÄLPER EVELINA MED NOVA.



Agilitydebut och tv-program

I helgen var det dags att åka på agility-tävlingar till Luleå. Puma och Evelina har debuterat på tävlingsbanan och det gick bra.
Nog för att Puma var lite ofokuserad på banan, sprang fram till hinder som hon tyckte var kul...hallå lillmatte ska vi ta den här istället...eller den här....men det var inte resultatet som var viktigt utan känslan för Evelina att köra Puma under tävling.
Och det bästa av allt var att Puma inte stack iväg till publiken eller till mig  Hon tittade alltid åt mitt håll ett snabbt ögonblick innan startögonblicket men sen var det Evelina som gällde. Duktig tjej

Vi har fått ett gott skratt när vi tittat på filmerna och korten efter alla loppen, Puma har ju en helt annan stil än Nova när hon studsar fram på agilitybanan....
Men hon lyckades få en liten fan-club på söndag...två små pojkar tjatade ihärdigt på sin mamma: -När ska den "stora" schäfern hoppa, ska den tävla? Till slut var mamman tvungen att fråga Evelina om Puma skulle ut på banan och till pojkarnas glädje var det strax Pumas tur!

Vi bodde på First Camp i Luleå. Det var fina stugor och inte så dyrt    eftersom det är lågsäsong nu. Men nog var det skönt att komma hem på söndag och sova i egen säng, jag kände mig väldigt sliten.

Här några bilder av Puma-bus in action!


Puma testar träningshindrerna.



Evve o Puma i startdebuten.


Jajemen lillmatte, jag tar kontaktfältet


Slalomet gick kanon!


Några stilpoäng?


På väg mot mål.


Evve i starten med Nova.


Inte lätt med en taggad bc i starten.



Lite actionbilder..





Nova ger järnet!


Puma i stugan.

OBS!
För alla er bloggläsare som är intresserad så kommer tv-programmet Go´kväll att sända Barbro Börjessons Hundskolan med Evelina och Nova

ONSDAG 16 SEPTEMBER KL 18.15 I KANAL 1.







Höstdag

Dagarna går och det börjar kännas lite bättre...Ont gör det i hjärtat och jag har stort behov av att sova. Och en o annan tår kommer det ibland. Har mer muskelvärk än vanligt men jag vet ju vad det beror på så jag tar dagsformen som den kommer.

Pumas fina tävlingsresultat har naturligtvis lagt sig som balsam i själen. Tack alla för era grattisar jag fått

Jag har dock hoppat av utbildningen jag skulle gå nästa vecka TFU-G (Total-Försvars-Utbildning-Grunder) i Boden. Hundvakt hade jag fixat (tack Siv för att du ville ställa upp) men känner man sig som en urvriden disktrasa  är det ingen idé att man ens låtsas... Motivationen finns inte där och det är bara att gilla läget som det känns just nu.

Ska iallafall fortsätta bev-träningen med Puma eftersom det är så himla bra träning för henne  Och motivationen kanske kommer tillbaka, hon är ju trots allt bara 1,5 år!

I veckan har jag tränat lydnad med Puma. Det är så himla skönt att komma ut en sväng på dagen och så roligt att träna med andra!
Idag var det dock så blåsigt på kvällen, rena höststormen!! Vi skulle köra skott-träning på klubben  med Puma och Triton, bl a budföring med skott. Det funkade jättebra, ingen av dom reagerade på skotten även om dom istället hittade på annat jäkelskap....
Nåväl ett gott skratt fick man och nästa gång ska vi köra störningsfritt!! (kan tillägga att det var lite väl mycket rörelser runt omkring oss och i blåsten flög det dessutom både löv och koner)

Här kommer några kort som Evelina fotade i Jokkmokk

 
 Kolla en buse, matte!

 
 Full fart i budföringen!

 
 Duktig Puma.


Platsliggning.


Lycklig Puma i apporteringen.


Pumas pappa Poker med Gun
i Lägre klass.


Kolla vilken härlig kryp-stil!





Nova hade mycket att hålla koll på!

Imorgon får man hoppas att det inte blåser lika mycket som idag
Annars tycker jag hösten är en fin årstid med alla härliga färger så ett och annat kort lär jag väl fota innan snön kommer....


Många känslor och tävlingsdebut

Veckan har varit tung med många känslor   
Kvällarna har varit värst, ingen Nellan som legat i hallen och väntat på en när man kommit hem. Hennes plats i sofffan har varit tom. I hallen hänger hennes koppel och matskålen står fortfarande kvar....saknaden är så obeskrivlig 


Har i veckan försökt ladda upp inför tävlingsdebuten, vilket nog har varit ett av det svåraste jag känt. Känslorna har gått upp och ner, det har inte känts rätt mot Puma eftersom humöret inte varit det bästa och vissa dagar har det känts som om jag behövt sova dygnet runt. Men så har jag bitit ihop och tänkt på Puma....har jag nu anmält oss på tävling måste jag ju ge henne en ärlig chans eller skippa tävlingen.

Så idag packade vi ihop oss i bilen och åkte till Jokkmokk för att debutera i bruks appellen. Jag var så himla nervös  när jag skulle släppa på henne på spåret så jag hade lika gärna kunnat gå och kräkas i en buske.... men nervositeten rann av mig direkt hon hittade den första pinnen. Superduktiga Puma tog vinklarna perfekt, hittade utan problem andra pinnen och slut-pinnen   

Och lydnaden gick kanonbra   Framförgåendet hade jag räknat med att nolla (eftersom hon inte riktigt kan momentet) men eftersom vi gjort en del framsteg i momentet den senaste veckan visste jag att vi hade chans att skrapa ihop 5 poäng åtminstone.....men  Puma fick hjärnsläpp. Idag innebar ordet "före" att man skulle vingla omkring på gräsmattan i snigelfart, lukta på löv och tålmodigt stanna till så matte kan komma och göra sällskap bredvid.
Men resten av lydnaden gick SUPERBRA    Vi skrapade ihop 283 poäng, uppflytt och vinst  
Bättre debut både för mig och Puma kunde det knappast bli!

Här är resultatet:

 Linförighet 9-9

Framförgående 0-0

 Platsläggande 8.5-9

 Inkallande 10-10

Apportering 8.5-8.0

 Hopp över hinder 10-9.5

 Platsliggande 9.5-9.5

 Budföring 10-10

Spårning 10-10


Världens bästa Puma
 
Världens malligaste matte ska nu sjunka ner i tv-soffan ett tag och samla tankarna om veckan som varit.


RSS 2.0